Voit lukea uutisesta, että Puolustusvoimat on raivannut alueelle dumpattuja räjähteitä pois pohjasta. Aikaisemmin on tehty mittauksia, joiden perusteella raskasmetallien määrä pohjan sedimenteissä olikin yllättävän suuri. Ely-keskuksen mielestä raskasmetallit eivät ole liikkuneet, mutta yliopiston tutkija, mikromuoviakin tutkinut Samuel Hartikainen on eri mieltä: pitää seurata, miten nyt tehdyt nostotoimenpiteet ovat hämmentäneet pohjaa ja mahdollisesti nostaneet raskasmetalleja liikkeelle veden mukaan - Varkauden Huruslahdessa metallit olivat levinneet lintujen muniin ja lepakoihin. Miksei myös ihmisiin? Varsinkin lähiruokaa - Kallaveden kalaa syöviin.
Kiitos siitä, että Puolustusvoimat ja Yliopisto ovat kiinnostuneita asian selvittämisestä! Onhan tällä merkitystä sekä alueelle rakennettavan Savilahden alueen tulevien asukkaiden ja käyttäjien kannalta ja myös mökkiläisten ja kaikkien alueella kalastavien kannalta. Miksei Kuopion kaupunki tai valvova viranomainen ole kiinnostunut tutkimaan asiaa? Syyhän ei ole kaupungin tai valvontaviranomaisten. Maan tavan mukaan ennakko-oletus on, että sedimentti ei ole "muka" lähtenyt liikkeelle pohjasta nostettujen ammusten mukana? Uutislinkissä lisää - tässä ydinkohdat:
"... – Nyt kun pohjaa on häiritty, raskasmetallikerrostumat ovat varmastikin liikkuneet tai siirtyneet jopa lähemmäs rantaa. Näyttää, että raskasmetalleja on laajalla alueella Neulalahdessa, tutkija Samuel Hartikainen epäilee. Jos raskasmetallit ovat päässeet matalampiin vesiin, ne voivat kulkeutua pieneliöihin. Niiden kautta myrkyt voivat päästä ravintoketjuun.
Valtion valvova viranomainen sanoo, ettei ole mitään seurattavaa. ...
... Yliopistotutkija on kuitenkin eri mieltä viranomaisen kanssa. – Kyllä ympäristön tilaa pitäisi seurata, varsinkin kun kyseessä on ammustehtaan ja ammuslaatamon vanha kaatopaikka, jossa voi olla raskasmetallien lisäksi myös haitallisia orgaanisia yhdisteitä, Samuel Hartikainen sanoo.
Puolustusvoimat ja yliopistot harkitsevat jatkotutkimuksia
Aluetta räjähteistä raivaavalla Puolustusvoimilla ei ole velvoitetta selvittää raskasmetallien leviämistä vesistössä. Yliluutnantti Janne Aittamaa kuitenkin pitää todennäköisenä, että Puolustusvoimat selvittää alueen raskasmetallipitoisuuksia Savilahden rakennusurakan jälkeen. ... ... Itä-Suomen yliopisto yhdessä Turun yliopiston kanssa on kiinnostunut tutkimaan, voivatko raskasmetallit kiinnittyä muoviin ja sitä kautta päätyä ravintoketjuun.
Tutkija Samuel Hartikainen kertoo, että esimerkiksi Varkauden Huruslahdessa ja Turun saaristossa vesistöjen sedimenteissä on tributyylitinaa. Vaikka tina on vesistön pohjassa, se on kuitenkin levinnyt ravintoketjuun. Tributyylitinaa on löydetty muun muassa lintujen munista ja lepakoista. On mahdollista, että lyijy ja elohopea leviävät samoin ravintoketjussa.
Yliopistot aikovat ottaa ensi talvena näytteitä Neulalahdesta saadakseen selville, ovatko raskasmetalleja sisältäneet sedimenttikerrokset hajonneet ja levinneet vesistössä tai päätyneet ravintoketjuun. ..."